Ansvarligt spil

Du var sikker på, at det aldrig ville ramme dig, men pludselig mærker du, at din spilleglæde ikke længere er så ren, som da du startede med at spille.

Du bruger mere og mere tid på spil om penge. Du satser penge, du ikke har, eller tager sågar lån for at kunne finansiere dit spilforbrug. Du isolerer dig og har pludselig ikke set din familie i flere uger. Du er blevet afhængig…

Ovenstående er selvfølgelig et skrækscenarie, og det er langt fra noget, som overgår alle. Men en afhængighed af spil kan opstå, også selvom man ikke troede, man var udsat.

Hovedgrunden er, at det at spille er forbundet med endorfiner, der bliver udløst i din hjerne, når du spiller. Endorfiner giver en glad og let følelse i kroppen, og ja, der er ikke noget at sige til, at det, der startede som harmløs underholdning kan gå hen og blive vanedannende.

Hvornår bør du være opmærksom?

Du bør især være opmærksom på, hvis du oplever, at du har svært ved at styre din økonomi – det kan være et tegn på, at du har fået et urealistisk og forvrænget forhold til det at spille.

En afhængighed kan også dække over et helt andet problem, for eksempel tabet af en ven eller partner eller traumer fra barndommen, som den ramte forsøger at abstrahere sig fra gennem spil.

Heldigvis er der hjælp og information at hente på flere forskellige sider på nettet. Her er nogle af dem:

App hjælper med kontrol af spil

Spillemyndigheden har også udviklet en app, der er meget behjælpelig i forbindelse med spilafhængighed.

Ud fra en specielt designet test på ni spørgsmål, kan du finde ud af, om du er i farezonen for at udvikle en spilafhængighed, og hvis det er tilfældet, tilbyder appen flere metoder, der kan hjælpe dig. Den indeholder også henvisninger til fysiske steder, hvor du kan søge støtte.

Du kan finde mere information om app’en på: Spillemyndigheden.dk/app.

Spil er underholdning, og det skal det blive ved med at være. Spil ansvarligt! Og vær altid opmærksom på, om dit spil er gået for vidt.

27 november 2017

Sidst opdateret: for 3 år siden