EM håndbold vinder 2022

Spil på Danmark til at vinde EM hos bet365 med bonuskoden BIGBET

Gå til bet365

Kommercielt indhold. Kun nye kunder 18+. Regler og vilkår gælder.

Danmark er bookmakernes bedste bud på en EM håndbold vinder, men kan Mikkel Hansen og co. stå distancen? Vi gennemgår EM i håndbold programmet længere nede på siden, EM håndbold 2022 grupperne, favoritter, EM håndbold odds og meget mere, når vi analyserer EM i håndbold 2022 fra a-z.

Håndbold EM 2022

Håndbold EM 2022 er den 14. af sin slags og afholdes i Sverige, Østrig og Norge mellem den 10. og 26. januar 2022.

Det bliver den hidtil største EM turnering i håndbold med 24 deltagere. Det er en udvidelse fra EM 2018, hvor 16 lande deltog. De 24 hold ved håndbold EM 2022 inddeles i 6 grupper á 4 hold.

De to bedst placerede hold i hver gruppe avancerer til mellemrunden, som består af to grupper á seks hold. Her ender de to bedst placerede fra gruppe A, B og C i mellemrunde gruppe 1, mens nummer 1 og 2 i gruppe D, E og F kommer i mellemrunde gruppe 2. De to bedst placerede i mellemrunde gruppe 1 og 2 avancerer til EM semifinalerne.

EM 2022 afholdes i seks værtsbyer: Stockholm, Malmö, Göteborg, Wien, Graz og Trondhjem. Så selvom vi ikke er på hjemmebane som ved VM 2019, så er det altså muligt at se EM på første parket uden alt for lange rejsetider. Danmarks gruppekampe spilles nemlig på Malmö Arena, så en tur over sundet kan faktisk gøre det!

Seks bud på en EM håndbold vinder

Der er seks realistiske bud på en EM håndbold vinder ifølge Unibet (odds er fra 12. december 2019 og kan ændre sig):

  • Danmark 3,15
  • Frankrig 4,50
  • Sverige 6,00
  • Spanien 8,00
  • Tyskland 8,50
  • Norge 10,00

Derudover er Kroatien med odds 15,00 en outsider som EM håndbold vinder, mens Slovenien, der sluttede som treer ved EM 2017, og Danmarks gruppemodstandere Ungarn begge er et godt stykke efter igen med odds 51,00.

Lad os tage et kig på de seks største favoritter til at ende som EM håndbold vinder.

Danmark

Vi kommer ikke udenom, at Danmark er favoritter som EM håndbold vinder foran Frankrig, som vi bankede godt og grundigt i VM-semifinalen 2018. Mikkel Hansen er den åbenlyse profil, som der dog også er skrevet alt om, hvad kan.

Men danskernes styrke er ikke blot enkelte stjerneskud såsom Mikkel Hansen. En anden stor styrke skal finde i blandingen af kvantitet og kvalitet i den danske trup, hvor du finder spillere fra 6 af de pt. 10 højest rangerede klubber i verden.

Samtidig har vi en utroligt erfaren trup, selvom alderen ikke for alvor trykker hos særlig mange af spillerne, og der er i det hele taget god grund til optimisme. Sidst, men ikke mindst har vi en fordel i og med at mange af vores kampe afvikles i Malmö, hvor danske fans allerede har købt sig ind i stor stil.

Der er lidt malurt i bægeret, da det allerede nu står klart, at vi må undvære Simon Hald og Casper U. Mortensen, som begge er skadet. Derudover kan man pege på, at Danmark ikke har sprudlet ved europamesterskaber i håndbold de senere år, hvor vi er sluttet som 4’er og 6’er. Seneste danske guld skal vi således tilbage til 2012 for at finde.

Går Danmark som forventet videre til mellemrunden, venter der desuden hård modstand, forudsat at de andre favoritter også går videre. I så fald skal vi nemlig dyste med lande som Frankrig, Norge og Sverige om en af de to semifinalepladser. Derfor får det altså også stor betydning, om Danmark kommer godt fra land i gruppen og kan tage maksimumpoint med i mellemrunden. Og forhåbentlig kan et par i rivalerne opleve lidt grus i maskineriet.

Frankrig

Frankrig er bookmakernes næstbedste bud på en EM håndbold vinder, og med … hold nu fast 5 VM-guld, 3 EM guld og 2 OL guld i dette årtusinde har Frankrigs herrer da også været det utvivlsomt bedste og mest konsistente landshold af alle.

Med stjernenavne som Nikola Karabatic, Cédric Sorhaindo, Michael Guigou og Luc Abalo som alle er mellem 35 og 37 år gamle, kan det være den sidste store slutrunde for flere af profilerne, der dog også allerede er ved at være godt igennem et generationsskifte, og halvdelen af truppen er således under 30 år.

Det er dog en stor bét for franskmændene, at de må undvære Kentin Mahe. Backen, der var på Champions League MVP holdet i 2019, og som blev Frankrigs topscorer med 44 mål ved VM 2019, skal opereres, og er derfor ude i månedsvis, hvorfor EM 2022 ikke bliver aktuelt for ham. Træls for dem, men godt for os.

Sverige

Sverige er den mest vindende håndboldnation i EM for herrer, og selvom de ikke er den største favorit som EM håndbold vinder, så er der flere gode grunde til ikke at undervurdere svenskerne.

Vi skal ganske vist tilbage til 2002 for at finde den sidste svenske triumf ved en stor slutrunde, men ved det seneste EM 2018 var de tæt på, da det blev til en finaleplads, efter svenskerne blandt andet slog Danmark ud i semifinalen i et barberbladstæt opgør.

Spanien i finalen var for stor en mundfuld for svenskerne der ellers førte ved pausen. Men svenskerne kan med rette håbe på at nå lignende højder ved håndbold EM 2022, hvor de som bekendt er på hjemmebane. Fra og med semifinalerne skal alle kampe således afvikles i Tele2 Arena i Stockholm, så kan Sverige nå langt nok, vil de altså være sikre på at have et massivt publikum i ryggen.

Sverige må undvære profilen Kim Andersson, men kan omvendt glæde sig over, at Kim Ekdahl er tilbage på landsholdet efter sit landsholdsstop i 2018.

Spanien

De forsvarende europamestre fra Spanien er altså blot den fjerdestørste favorit som EM håndbold vinder. Ved EM 2016 fik spanierne sølv, mens det ved EM 2014 blev til bronze. Man kan dermed roligt sige, at Spanien udviklede sig skridt for skridt.

Alligevel er Spanien ikke et af de mest skræmmende mandskaber ved herre EM i håndbold 2022. Spanierne er generelt mindre dominerende end listens større favoritter, og i VM-regi er det eksempelvis ikke blevet til medaljer siden 2013.

Med seks spillere på 35 eller derover er Spanien blandt de ældste mandskaber på listen over favoritter, og deres måske største stjerne, målmanden Arpad Sterbik, er samtidig alderspræsident. Kan spanierne vride et sidste stykke magi ud af sine stjerner, inden det forventede generationsskifte i 2022? Det bliver spændende at følge.

Tyskland

Det sidste hold, der kniber sig ind i top 5 blandt Unibets bedste bud på en EM håndbold vinder, er Tyskland. Med Europas største befolkning og status som en af de mest håndboldglade nationer må de aldrig regnes for ude.

Alligevel er det dog nogle år siden, Tyskland for alvor har gjort sig bemærket i den europæiske top. Udover EM triumfen i 2014, hvor tyskerne slog Spanien i finalen, er det ikke blevet til tyske medaljer ved et EM, VM eller OL siden 2007.

Den største udfordring bliver at erstatte Martin Strobel. Playmakeren, som i slutningen af 2019 kom tilbage fra en slem korsbåndsskade, havde ikke tiltro til, at han ville kunne nå at komme i form til EM 2022 uden risiko for at skaden brød op igen. Derfor har han altså meldt afbud.

Norge

Norge runder både det skandinaviske bidrag og vores liste over kandidater til en EM håndbold vinder af. Nordmændene har aldrig vundet guld ved en stor turnering, ja faktisk har de aldrig vundet medaljer i andre turneringer end verdensmesterskabet. Her er det til gengæld blevet til sølv i både 2017 og 2019 for Norge, hvis herrer dermed pt. befinder sig i sin mest succesfulde periode nogensinde.

Ligesom Sverige kan nordmændene desuden finde noget positivt i, at de spiller på hjemmebane ved flere af EM kampene (og vi kan så frygte et koklokkehelvede, der ellers var forbudt ved det seneste EM i Frankrig).

Hjemmebanefordel eller ej så er EM odds på nordmændene dog høje nok til, at de må betragtes som en outsider. Også selvom de nok skal bide fra sig i de tætte skandinaviske opgør, vi forhåbentlig kommer til at opleve i mellemrunde gruppe 2.

EM 2022 kampprogram

Her foreligger alle EM 2022 i håndbold gruppekampe.

TORSDAG 9. JANUAR

18:15
Hviderusland – Serbien (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Tyskland – Holland (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge

20:30
Kroatien – Montenegro (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Spanien – Letland (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge

FREDAG 10. JANUAR

18:15
Tjekkiet – Østrig (EM gruppe B) Wiener Stadthalle, Østrig
Frankrig – Portugal (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Slovenien – Polen (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

20:30
Nordmakedonien – Ukraine (EM gruppe B) Wiener Stadthalle, Østrig
Norge – Bosnien-Hercegovina (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Sverige – Schweiz (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

LØRDAG 11. JANUAR

16:00
Kroatien – Hviderusland (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Letland – Holland (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge
Ungarn – Rusland (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige

18:15
Montenegro – Serbien (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Spanien – Tyskland (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge
Danmark – Island (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige

SØNDAG 12. JANUAR

16:00
Tjekkiet – Nordmakedonien (EM gruppe B) Wiener Stadthalle, Østrig
Portugal – Bosnien-Hercegovina (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Schweiz – Polen (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

18:15
Østrig – Ukraine (EM gruppe B) Stadthalle Graz, Østrig
Frankrig – Norge (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Sverige – Slovenien (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

MANDAG 13. JANUAR

18:15
Montenegro – Hviderusland (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Letland – Tyskland (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge
Island – Rusland (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige

20:30
Serbien – Kroatien (EM gruppe A) Stadthalle Graz, Østrig
Holland – Spanien (EM gruppe C) Trondheim Spektrum, Norge
Danmark – Ungarn (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige

TIRSDAG 14. JANUAR

18:15
Østrig – Nordmakedonien (EM gruppe B) Wiener Stadthalle, Østrig
Bosnien-Hercegovina – Frankrig (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Schweiz – Slovenien (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

20:30
Ukraine – Tjekkiet (EM gruppe B) Wiener Stadthalle, Østrig
Portugal – Norge (EM gruppe D) Trondheim Spektrum, Norge
Polen – Sverige (EM gruppe F) Scandinavium Göteborg, Sverige

ONSDAG 15. JANUAR

18:15
Island – Ungarn (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige
Rusland – Danmark (EM gruppe E) Malmö Arena, Sverige

Kampprogram i EM mellemrunden

Her er alle EM kampe i mellemrunden.

ONSDAG 16. JANUAR

16:00
1C – 2B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

18:15
2A – 2C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

20:30
1A – 1B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

FREDAG 17. JANUAR

16:00
1F – 2E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

18:15
2D – 2F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

20:30
1D – 1E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

LØRDAG 18. JANUAR

16:00
1C – 1B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

18:15
1A – 2C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

20:30
2A – 2B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

SØNDAG 19. JANUAR

14:00
1F – 1E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

16:15
1D – 2F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

18:30
2D – 2E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

MANDAG 20. JANUAR

16:00
1A – 2B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

18:15
2A – 1C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

20:30
1B – 2C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig

TIRSDAG 21. JANUAR

16:00
1A – 1C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig
1D – 2E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

18:15
2A – 1B (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig
2D – 1F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

20:30
2B – 2C (EM mellemspil grp. 1) Wiener Stadthalle, Østrig
1E – 2F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

ONSDAG 22. JANUAR

16:00
1D – 1F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

18:15
2D – 1E (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

20:30
2E – 2F (EM mellemspil grp. 2) Malmö Arena, Sverige

Kampprogram EM finaler

Og endelig et kig på programmet for de afgørende finaler i turneringen.

FREDAG 24. januar

18:00
1. MR-grp. 1 – 2. MR-grp. 2 (EM semifinaler) Tele2 Arena Stockholm, Sverige

20:30
1. MR-grp. 2 – 2. MR-grp. 1 (EM semifinaler) Tele2 Arena Stockholm, Sverige

LØRDAG 25. JANUAR

16:00
3. MR-grp. 1 – 3. MR-grp. 2 (EM placeringskampe) Tele2 Arena Stockholm, Sverige

18:30
Taber 1/2-finale 1 – Taber 1/2-finale 2 (EM bronzekamp) Tele2 Arena Stockholm, Sverige

SØNDAG 26. JANUAR

16:30 Vinder 1/2-finale 1 – Vinder 1/2-finale 2 (EM finale) Tele2 Arena Stockholm, Sverige

EM i håndbold historie

Organiseret håndbold er et noget nyere fænomen end mange andre sportsgrene. Tennis har eksempelvis været organiseret siden omkring indgangen til det 20. århundrede og har dermed et næsten 100 års forspring på håndbold. I spillets korte historie har Danmark dog formået at sætte sit præg, selvom der stadig er et stykke vej op til de allermest succesfulde lande.

Alle tidligere EM slutrunder

EM Værtsland Guld Sølv Bronze Antal deltagere Danmarks placering
Håndbold EM 1994 Portugal Sverige Rusland Kroatien 12 Nummer 4
Håndbold EM 1996 Spanien Rusland Spanien Jugoslavien 12 Nummer 12
Håndbold EM 1998 Italien Sverige Spanien Tyskland 12 Ikke kvalificeret
Håndbold EM 2000 Kroatien Sverige Rusland Spanien 12 Nummer 10
Håndbold EM 2002 Sverige Sverige Tyskland Danmark 16 Nummer 3
Håndbold EM 2004 Slovenien Tyskland Slovenien Danmark 16 Nummer 3
Håndbold EM 2006 Schweiz Frankrig Spanien Danmark 16 Nummer 3
Håndbold EM 2008 Norge Danmark Kroatien Frankrig 16 Nummer 1
Håndbold EM 2010 Østrig Frankrig Kroatien Island 16 Nummer 5
Håndbold EM 2012 Serbien Danmark Serbien Kroatien 16 Nummer 1
Håndbold EM 2014 Danmark Frankrig Danmark Spanien 16 Nummer 2
Håndbold EM 2016 Polen Tyskland Spanien Kroatien 16 Nummer 6
Håndbold EM 2018 Kroatien Spanien Sverige Frankrig 16 Nummer 4
Håndbold EM 2022 Norge, Østrig, Sverige 24 Nummer

 

Medaljeoversigt

Og hvordan rækker den danske medaljehøst sig så sammenlignet med de andre europæiske håndboldnationer? Ret godt faktisk!

Placering Land Guld Sølv Bronze I alt
1 Sverige 4 1 5
2 Frankrig 3 2 5
3 Danmark 2 1 3 6
4 Tyskland 2 1 1 4
5 Spanien 1 4 2 7
6 Rusland 1 2 3
7 Kroatien 2 3 5
8 Serbien (Jugoslavien) 1 1 2
9 Slovenien 1 1
10 Island 1 1

 

Alle håndbold EM 2022 grupper

Her er de 6 grupper ved håndbold EM 2022. Udover Danmarks gruppe E er der et par andre grupper, der på forhånd ser spændende ud.

Gruppe B ligner på forhånd en tæt affære, hvor ingen storfavoritter for alvor skiller sig ud. Også Sveriges gruppe F ligner en spændende omgang. Sverige er ganske vist storfavorit til at tage førstepladsen, men det bliver spændende at se, om ikke Polen kan udfordre Slovenien om andenpladsen.

I de resterende håndbold EM grupper er det svært på forhånd at finde den store spænding, da der er klare favoritter i alle grupperne, og det bliver nok nærmere i mellemrunden, spændingen skal findes.

I gruppe A er det svært at forestille sig, at især Kroatien ikke skulle gå videre, og mon ikke Hviderusland, som har været i god form de seneste år, ikke følger med. I gruppe C er de forsvarende europamestre en smule større favoritter end Tyskland, der dog også må formodes at gå videre, da kvaliteten ganske enkelt er for stor sammenlignet med Letland og Holland.

Endelig er der gruppe D, hvor Frankrig og Norge ligeledes er storfavoritter. Portugal choksejrede ganske vist imod Frankrig med 33-27 i kvalifikationen, men de fik omvendt også halen eftertrykkeligt på komedie i returopgøret, hvor de tabte med 9 mål. Endelig sluttede Bosnien-Hercegovina som treer i sin gruppe a point med nummer 1 og 2, Tjekkiet og Hviderusland i en nervepirrende omgang, hvor tre hold sluttede med 8 point og prügelknaben Finland sluttede med et rundt 0.

EM 2022 håndbold gruppe A

Kroatien
Hviderusland
Montenegro
Serbien

EM 2022 håndbold gruppe B

Tjekkiet
Nordmakedonien
Østrig
Ukraine

EM 2022 håndbold gruppe C

Spanien
Tyskland
Letland
Holland

EM 2022 håndbold gruppe D

Frankrig
Norge
Portugal
Bosnien-Hercegovina

EM 2022 håndbold gruppe E

Danmark
Ungarn
Island
Rusland

EM 2022 håndbold gruppe F

Sverige
Slovenien
Schweiz
Polen

Danmarks gruppe ved håndbold EM 2022

Vi dvæler lidt ved Danmarks gruppe. Ikke blot for at pille i den rød-hvide navle, men også fordi, det er en af de sværere grupper ved EM 2022.

Med Rusland som holdet med de laveste håndbold EM 2022 odds på 201, Island med ods 126 og Ungarn med odds 51 (alle EM håndbold odds hentet hos Unibet 12. december 2019), er der ikke noget decideret svagt hold.

Til sammenligning er der hele 12 hold ud af de 24 EM deltagere, der har meget høje EM odds mellem 251 og helt op til 1001, og 9 af holdenes odds er på 501 eller derover.

Det har stået sløjt til for Ruslands håndboldherrer de seneste år. De kvalificerede sig ikke til det seneste håndbold EM i 2018, og ved VM sidste år blev russerne blot nummer 14, da Brasilien snød dem for tredjepladsen i gruppespillet, der betød avancement. Men med adskillige bærende spillere godt oppe i årene har russerne dog erfaringen at spille på. Omvendt kan det også være sidste udkald, inden et generationsskifte presser sig på.

Island havde det ikke nemt i håndbold EM 2022 kvalifikationen. De endte på andenpladsen efter Nordmakedonien og dog i sikker afstand fra Tyrkiet. Danmark og Island har ofte haft spændende opgør, men dog med et klart dansk overtag. Den indbyrdes statistik i de seneste 10 opgør (inklusiv venskabskampe) lyder på 7 danske sejre, 2 islandske sejre og en uafgjort. Alligevel skal man altid passe på mod islændingene, der altid er topmotiveret mod Danmark.

Ungarn er favorit til at gå videre sammen med Danmark. Her er den indbyrdes statistik den samme som mod Island med 7 danske sejre, 1 uafgjort og 2 ungarske sejre. Så sent som ved VM i 2017 ekspederede Ungarn dog Danmark ud allerede i ottendedelsfinalen, så heller ikke de skal undervurderes.

Vil du læse videre? Læs om betting på Facebook her.

16 december 2019

Sidst opdateret: for 1 uge siden

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening