Den danske VM-trup


Her er spillernes styrker

 
Det er ved at være tid: Om mindre end en uge går de danske landsholdsspillere på banen for at spille deres første kamp i verdensmesterskaberne i fodbold 2018. Som bekendt er det første hold, Danmark skal møde, det peruanske. De danske drenge er spået en sejr over sydamerikanerne, som ikke regnes for at være et stærkt hold i ligaen. Men hvor langt vil Danmarks landshold komme i VM i år? Der er ingen tvivl om, at de danske spillere, hvis de går videre, vil møde en række ekstremt kompetente hold. Det er altså vanskeligt at sige, hvor stærkt, det danske landshold står.

En ting er dog sikkert: Danmark stiller med et interessant og kampberedt hold bestående af nogle særdeles dygtige spillere. VM-truppen er netop blevet offentliggjort, og selvom stjerner som Kasper Schmeichel og Christian Eriksen som ventet har fået en plads på landsholdet, er der også et par overraskelse iblandt – og skuffede miner blandt de, der blev siet fra i sidste sekund. Vi ser her nærmere på den danske VM-trups styrker samt de ting, der har spillet en rolle i den udvalgte holdsammensætning.

Danmarks VM trup

Omhyggelig udvælgelse af spillere

Spillerne, som har fået æren af at kalde sig en del af det danske landshold ved verdensmesterskaber i fodbold i år, er udvalgt af landstræneren Åge Hareide. Nordmanden har været landstræner for det danske fodboldlandshold siden 2015 og har en imponerende karriere bag sig som blandt andet landstræner for det norske landshold og som spiller for engelske Manchester City og Norwich City. Til udvælgelsen af spillere til årets VM har Hareide fået hjælp af Jörgen Lennartsson, som er scout for Dansk Bold Union. Hareide ligger inde med en enorm viden om fodbold, og har derfor været et godt kort for Hareide at have på hånden.

“Min opgave er at scoute modstanderne. Se modstandernes kampe og få styr på spillernes evner, styrker og svagheder. Jeg har set alle kampe, som de har spillet i forberedelsen og frem til kampen mod Danmark,” har Lennartson udtalt.

Hareide selv har sagt i et interview med Politiken, at udvælgelsen til årets landshold har været svær, men at han er tilfreds med sit endelige valg, som altså blev offentliggjort den 4. Juni. En begivenhed, mange fodboldentusiaster har ventet i spænding på. Lad os se nærmere på det danske landshold til VM 2018.

Hvem er den danske landsholdstrup 2018?

Der er ingen grund til at trække det i langdrag. Den danske VM-trup 2018 er:

Målmænd: Kasper Schmeichel, Frederik Rønnow og Jonas Lössl.

Forsvarsspillere: Simon Kjær, Mathias “Zanka” Jørgensen, Andreas Christensen, Henrik Dalsgaard, Jens Stryger Larsen, Jannik Vestergaard og Jonas Knudsen.

Midtbanespillere: Christian Eriksen, Thomas Delaney, William Kvist, Lasse Schöne, Lukas Lerager og Michael Krohn-Dehli.

Angribere: Nicolai Jørgensen, Yussuf Poulsen, Andreas Cornelius, Pione Sisto, Martin Braithwaite, Viktor Fischer og Kasper Dolberg.

Der er i alt udvalgt 23 spillere til VM 2018, og således har landstræner Hareide sorteret fire spillere fra for at komme frem til det endelig hold. De fire spillere, som ikke har fået en plads på VM-holdet, er Andreas Bjelland, Nicklas Bendtner, Mike Jensen og Peter Ankersen.

Hvorfor blev Bendtner valgt fra?

Der har været meget snak om, hvem Hareide ville ende med at sortere fra til den sidste udvælgelsesrunde. Særligt overraskende var det, at den talentfulde Bendtner ikke fik en plads på holdet. Ligesom Andreas Bjelland er Bendtner blevet sorteret fra på grund af en skade, som han pådrog sig kun en uge inden trup-udtagelsen, og som han desværre ikke nåede at komme sig over – mener i hvert fald Hareide. Bendtner selv har dog udtalt, at han godt mente, han kunne nå at blive klar til VM. Den talentfulde spiller scorede da også det sidste mål på straffespark i 5-1 sejren i den afgørende playoff-kamp mod Irland, så det må være noget af en streg i regningen for angriberen ikke at kunne lege med til VM.

“Bjelland og Bendtner har været i træning efter skader, og vi tror ikke, de når at blive fitte til den første kamp. Der har vi valgt dem fra og taget Cornelius, der har haft et anderledes forløb. Det er rart med en ekstra angriber, for vi ved, at der bliver overbelastning for de offensive spillere. Det har vi også taget hensyn til”, udtalte Hareide om det svære valg.

En overraskelse for mange var det, at Michael Krohn-Dehli, som normalt spiller for Deportivo, fik en plads ved VM. Flere andre spillere har aldrig før deltaget i verdensmesterskaberne, heriblandt Kasper Schmeichel, Andreas Bjelland og Lasse Schøne, som dog var med til EM i 2012. 17 ud af 24 spillere i den trup, der var udtaget til kampene mod Irland, har ikke været med til en slutrunde før. Og kun fire har været med til en VM-slutrunde.

VM-spillernes styrker

Som man kan fornemme, har det været sin sag at vælge mellem de mange dygtige, danske spillere, der for tiden slår deres folder på fodboldbanerne verden over. Spillerne skal ikke kun passe sammen temperamentsmæssigt, men selvfølgelig også spillemæssigt. Lad os tage et nærmere kig på de danske landsholdsspilleres individuelle styrker:

Målmændene

Kasper Schmeichel: Suverænt fodspil, kan alle sparkeformer, sparker meget langt, stiller store krav til sig selv.

Frederik Rønnow: Stærk, hurtig, vant til at ligge bag sit forsvar og sweepe samt fange dybdebolde.

Jonas Lössl: Adræt, utrolig springkraft, offensiv i feltet, gode reaktioner.

Forsvarsspillere

Simon Kjær: Godt hovedspil, duelspil og overblik.

Mathias “Zanka” Jørgensen: Atletisk.

Andreas Christensen: God positionering og placeringsevne, god til at bryde bolde.

Henrik Dalsgaard: Fysisk styrke, fremstormende højre back.

Jens Stryger Larsen: Løbestærk, god teknik.

Jannik Vestergaard: Højde, har aldrig været skadet.

Jonas Knudsen: Stærk defensiv back.

Midtbanespillere

Christian Eriksen: Overblik, forudseenhed og effektiv boldomgang. Den mest scorende midtbanespiller i hele den europæiske VM-kvalifikations gruppespil.

Thomas Delaney: Fighter og lederånd, god til at komandere og gå forrest.

William Kvist: Sikker spiller, styrke og godt spil langs jorden.

Lasse Schöne: Fysisk styrke, største profil på et bundhold.

Lukas Lerager: Mental styrke.

Michael Krohn-Dehli: Rutineret, erfaring, højt bundniveau.

Angribere

Nicolai Jørgensen: Stor selvforståelse.

Yussuf Poulsen: Fysisk pragteksemplar, hurtig og god springkraft. God i presspillet.

Andreas Cornelius: Stærk fysik, god mentalitet og stor selvtillid. God i luften, formstærk i øjeblikket og arbejder for holdet.

Pione Sisto: Præcise afleveringer.

Martin Braithwaite: Hurtig, meget atletisk, god springkraft, godt tomandsangreb og stor selvtillid.

Viktor Fischer: Meget målsøgende spiller og god i kombinationsspillet, god sparker.

Kasper Dolberg: Rolig, god teknik og gode driblinger, god positioneringsevne.

 

Landsholdets spillere er blevet yngre

Som det fremgår af de beskrevne styrker ovenfor, er det et stærkt og sammensat hold, landstræneren har sat sammen. Men hvilke nøjere overvejelser har Åge Hareide egentlig gjort sig i udvælgelsen til VM 2018?

I en artikel i Politiken røber Hareide, at motivation, friskhed og loyalitet er nogle af de egenskaber, han har lagt vægt på i udtagelsen til den endelige trup. Hareide har også ry for at være mere pragmatisk end den tidligere landsholdstræner, Morten Olsen. Således går han op i at indstille holdets taktik efter modstandernes svagheder, hvilket må siges at være en målrettet plan.

En ting, der er sjov at iagttage, er, at siden Hareide overtog landstrænerposten fra Morten Olsen, har der været et generationsskifte på det danske landshold. Gennemsnitsalderen for spillerne er blevet betydeligt lavere og ligger nu på bare 26,1 år. Faktisk er der kun tre andre VM-deltagende lande, som har valgt at stille med yngre spillere end Danmark, nemlig England, Tyskland og Nigeria. Hareides udvalgte spillere er desuden i gennemsnit højere end de fleste andre landsholdsspillere, nemlig 1,85 meter. Kun to andre VM-lande benytter højere spillere end Danmark, nemlig Serbien og Sverige.

Så der er vist ikke andet tilbage end at sige et kæmpe held og lykke til de danske drenge, som skal repræsentere Danmark til verdensmesterskaberne i fodbold 2018.