La Liga eller Premier League: Hvilken fodboldliga er den rigeste?

Fodbold er ikke blot verdens mest populære sportsgren. Det er også den dyreste. På elitepan, vel og mærke. I verdens største fodboldligaer flyder penge i millionbeløb mellem de bedste klubber i form af spiller-transfers, sponsoraftaler og tv-rettigheder til at transmittere kampe. De allerdygtigste fodboldstjerner såsom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er hundreder og atter hundreder millioner af kroner værd, når de bliver solgt fra én klub til en anden.

Vidste du, at Ronaldo her i sommer blev solgt fra Real Madrid til Juventus for hele 834 millioner kroner?

Ifølge en omfattende rapport fra revisions- og konsulentfirmaet Deloitte genererede det europæiske fodboldmarked i sæsonen 2017/18 over 25,5 milliarder Euro. Det er dog den engelske liga Premier League og den spanske La Liga, der pt. er de aller bedst tjenende ligaer i verden. Læs med her og find ud af, præcis hvor guldrandede de to succesfulde, europæiske fodboldligaer er.

The big five

Når en stjernefodboldspiller bliver solgt fra én klub til en anden, kommer det ikke blot spillerne selv men også de handlende fodboldklubber til gode. De ligaer, som har de største og dyreste spillere, er dermed de rigeste blandt alle verdens fodboldligaer. I Europa er de fem største og rigeste fodboldligaer – de såkaldte “Big Five”:

  • Den engelske Premier League
  • den spanske La Liga
  • den tyske Bundesligaen
  • den franske Ligue 1
  • Italiens Serie A.

Ifølge Deloittes rapport tjente “The Big Five” tilsammen 14,7 milliarder Euro i sæsonen 2016/17, hvilket var 9 procent mere end året før. Blandt disse er det som sagt netop nu de to førstnævnte – Premier League og La Liga – der tjener aller flest penge. Hermed konkurrerer de to ligaer om titlen som den rigeste liga i verden.

 

Hvor er det præcis, disse enorme summer kommer fra? Og kan det virkelig betale sig at betale 834 millioner for én fodboldspiller, som Juventus netop har gjort det med købet af Ronaldo fra Real Madrid?

Ja, det kan det. I allerhøjeste grad. For selvom de store fodboldklubber ofte bruger enorme dele af deres budget på at indkøbe de eftertragtede spillere, får de pengene tilbage i form af sponsoraftaler og deals med de store tv-netværk, der konkurrerer om at transmittere fodboldkampene med Ronaldo og company. Også tilskuer-indtægter og merchandise er med til at gøre Premier League og La Liga til de rigeste i verden.

Spillerlønninger

Både La Liga og Premier League har foretaget nogle yderst favorable køb af fodboldspillere i 2018. I januar rykkede det brasilianske boldgeni Phillipe Coutinho fra Liverpool til Barcelona til en sum af 120 milioner Euro. Og samme måned gaflede Premier League hollandske Virgil van Dijk fra Southhampton for 84.5 milioner Euro.

Men størstedelen af Premier League’s spillere er fra deres eget land, nemlig det nordvestlige England, som synes at producere verdensstjerner på stribe. Eden Hazard, som spiller for Chelsea, og Tottenham-spilleren Harry Kane er to af de eneste Premier League-spillere, der ikke kommer fra Liverpool eller Manchester. Sidstnævnte er sammen med Manchester City’s Kevin De Bruyne og Liverpool’s Mohamed Salah en af de mest værdifulde spillere i den engelske liga. Hver og én har de en markedsværdi på 150 millioner Euro.

De mest værdifulde La Liga-spillere kommer ikke overraskende mestendels fra de succesfulde klubber Barcelona og Real Madrid. To af de tunge drenge spiller dog for Atletico Madrid, nemlig målmanden Jan Oblak og angriberen Antoine Griezmann. La Ligas klart bedste og mest værdifulde kort er den argentinske superstjerne Lionel Messi. Hans markedsværdi ligger på intet mindre end 180 millioner Euro.

Hvor meget tjener Premier League og La Liga på deres stjernespillere?

Lad os se lidt nærmere på de populære fodboldspilleres enorme lønninger og de transfer-summer, klubberne betaler for at få dem i stald.
Lad det være sagt med det samme: Fodboldspillerne på de engelske og spanske stjernehold kommer ikke til at mangle penge, når de en dag går på pension. I Premier League er der pt. 20 hold og 522 spillere. Klubberne i Premier League betalte i alt 1.4 milliarder Euro for nye spillere i sæsonen 2017/18. Og i gennemsnit tjente hver førsteholdsspiller i Premier League-rækken 21,7 mio. kroner.

I La Liga var gennemsnittet 12,5 millioner kroner. Det gør den gennemsnitlige Premier League-løn ca. 60 % højere end den gennemsnitlige La Liga-løn.

Premier League sæson 2017/18:

De fem bedst betalte hold i Premier League er:

KlubLønninger
Manchester United5,241,185 euro pr. spiller
Manchester City5,235,917 euro. pr. spiller
Chelsea4,451,200 euro. pr. spiller
Arsenal4,037,222 euro. pr. spiller
Liverpool3,649,862 euro. pr. spiller

Totalløn for alle spillere i Premier League : 1,379,389,312 Euro.
Gennemsnitsløn pr. Spiller i Premier League: 2,642,508 Euro.

Premier League er kongerne af tv-transmittering

Ifølge rapporten Annual Review of Football Finance 2016 er det særligt ét forhold, som har gjort sig gældende i de sidste 25 år i forhold til cash-flowet i de store fodboldligaer. Måske lidt overraskende – her i internettets tidsalder – handler det om, hvor mange fans, der vælger at se fodboldkampene. Både på nettet og live, vel og mærke.
Ifølge rapporten kommer langt størstedelen af fodboldklubberne indtægter nemlig fra de tv-rettigheder, de sælger til resten af verden. Hver enkelt Premier League-kamp, som transmitteres direkte i tv eller på nettet, er således intet mindre end 100 millioner kroner værd.

Tv-rettigheder til Premier League-kampe er faktisk mere værd end tv-rettighederne til Bundesligaen, La Liga og Serie A tilsammen. Premier League har nemlig en aftale med medie og telekommunikation-firmaet Sky TV, som er Europas største tv-broadcaster med over 21 millioner abonnenter. Premier Leagues seere tæller 725 millioner mennesker fordelt på 185 lande og er den mest sete fodboldliga i verden.

Interessen for fodbold har altid været stor. Men at de store ligaer i disse år oplever en øget indtjening på tv-rettigheder til deres kampe har at gøre med, at europæisk fodbold bliver mere og mere populært også i Asien og USA. Faktisk er der ifølge The Annual Review of Football Finance gennemsnitligt en vækst på cirka syv procent om året i de europæiske fodboldklubber netop nu.

Og det er mere populært end nogensinde at se fodbold live. Til en Premier League-kamp kommer der i gennemsnit 38.312.000 tilskuere, og til en La Liga-kamp i gennemsnit 27.402.000. Den tyske Bundesliga er dog stadig den bedst besøgte liga i Europa med over 44.000 tilskuere i gennemsnit til hver kamp.

Premier League:
Tilskuere pr. Kamp: 35.822 personer.
Pris for billet pr. kamp: 101.33 Euro.

La Liga:
Tilskuere pr. Kamp: 27. 784 personer.
Pris for billet pr. kamp: 77.81 Euro.

Sponsoraftaler er guld værd

En anden væsentlig faktor i La Ligas og Premier Leagues gyldne indkomster er ikke mindst de sponsoraftaler, som klubberne laver med store, internationale firmaer. En sponsoraftale kan for eksempel gå ud på, at et sportsmærke får lov at have deres navn på spillernes trøjer. Dermed får de en unik mulighed for at brande deres firma. Men det koster dem dyrt. I sæsonen 2017/18 tjente Premier League 743 millioner Euro på trøjesponsorater, mens La Liga tjente omkring 310 millioner Euro. Her er en liste over nogle af de dyreste sponsorater i La Liga og Premier League. (bemærk, at det altså blot er, hvad hovedsponsorerne pumper i klubberne):

Premier League:

Manchester United:
Hovedsponsor: Chevrolet.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 53 millioner Euro.

Chelsea:
Hovedsponsor: Yokohama.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 40 millioner Euro.

Arsenal:
Hovedsponsor: Fly Emirates.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 30 millioner Euro.

La Liga:

Atlético Madrid:
Hovedsponsorer: Nike, Plus500.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 116 millioner Euro.

Barcelona:
Hovedsponsorer: Nike, Unicef, Rakuten.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 148 millioner Euro.

Real Madrid:
Hovedsponsorer: Adidas, Fly Emirates.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 150 millioner Euro.

La Liga kan blive overhalet af Bundesligaen

Det er, som man kan læse ud fra denne artikel, nogle enorme beløb, der figurerer i europæisk fodbold. Fodbold synes at være mere populært end nogensinde, og det er noget, de store, internationale firmaer virkelig har fået øjnene op for. Ikke mindst de bedste fodboldspilleres status som stjerner har været med til at gøre professionel fodbold til en millionforretning. En stor del af forklaringen skal selvfølgelig findes i de sociale medier og fodboldstjernernes mange muligheder for at brande sig selv, hvilket mange af dem gør flittigt brug af.

Det går godt for spansk fodbold. Og mange vil nok mene, at de spanske La Liga-klubber nok i gennemsnit er mere populære og elskede af fansene end de engelske Premier League-klubber. Men selvom La Liga nu ligger nummer to på listen over de rigeste fodboldligaer i verden, er Premier League stadig den ubestridte konge af listen. I forrige sæson tjente de hele 86 % mere end La Liga, som ellers har overhalet den tyske Bundesliga, der nu ligger nummer tre på ranglisten.

“La Ligas udfordring er nu at mindske afstanden til Premier League, som er den ubestridte markedsvinder for tiden”, har Dan Jones, der er Leder af Sports Business-gruppen i Deloitte, udtalt.

La Liga skal altså ikke vide sig for sikker. Bundesligaen kan på grund af de tyske fodboldforeningers vedholdene produktivitet og ydeevne nemt tænkes at overhale spanierne i fodboldregnskabet i kommende sæsoner, mener Dan Jones. Både Premier League og La Liga-turneringen er netop skudt i gang, og det bliver det spændende at se, hvilke spillere, der kommer til at gøre mest opmærksomme på sig selv på banen i denne sæson. Positiv opmærksomhed kan nemlig være lig med en guldrandet transfer eller sponsoraftale. Og det er spillerne nok mere end klar over.

26 November 2021

Sidst opdateret: for 2 days siden