Sportens Historie

Denmark

Lovlige bookmakere i Danmark

Betroet af brugerne

Opdatere på

Sport har været en del af menneskets liv, siden folk begyndte at konkurrere med hinanden. Allerede i det gamle Ægypten spillede man bowling med kugler lavet af skaller fra korn eller porcelæn! Og fodboldkampe var i Middelalderen meget populære. I denne artikel ser vi nærmere på verdens ældste sportsgrene og deres historie.

Er du nysgerrig efter at udforske de bedste bonusmuligheder på det danske marked? Besøg vores anbefalede sider som Unibet Bonus, Bwin Bonus, og Comeon Bonus for at finde tilbud, der passer til din bettingstil.

Sport er konkurrence

Sport har lige fra begyndelsen været nært forbundet med det at konkurrere. Enten én mod én eller hold mod hold. Der er bare noget ved det at vinde over de andre, som får menneskets blod til at rulle lidt hurtigere. Første gang man i Danmark officielt begyndte at afholde konkurrencer i sport, var i slutnignen af 1800-tallet. Herefter opstod der mange sportsklubber med flere forskellige sportsgrene.

Først var det fortrinsvis de adelige og borgerskabet, som dyrkede sport på konkurrenceniveau. Men resten af samfundet kom hurtigt efter det, da også arbejderne tog den sunde fritidsaktivitet til sig. Det passede perfekt ind i tiden, som var præget af industrisamfundets mål om at skabe resultater. I 1896 blev verdens største sportskonkurrence, De Olympiske Lege, for første gang afholdt. Samme år stiftedes Dansk Idræts Forbund. Foreningen havde til formål at fastlægge et sæt sportsregler og varetage sportsudøveres interesser.

Sportens-historie
Foto: Pixabay. Licens: Creative commons CC0

I dag er alle de forskellige sportsgrene delt op i disse kategorier:

Atletik: fx. Maratonløb, stangspring og diskokast.
Boldspil: fx. Fodbold, håndbold og basketball.
Cykling: fx. Etapeløb og landevejsløb.
Gymnastik: fx. Trampolinspring, fitness og dans.
Kampsport: fx. Boksning, fægtning og taekwondo.
Luftsport: fx. Svæveflyvning og faldskærmsudspring.
Motorsport: fx. Formel 1, speedway og andre former for billøb.
Multisport: fy. Triatlon, duatlon og biatlon.
Vandsport: fx. Dykning, kapsejlads og vandpolo.
Vintersport: fx. Curling, slalom og langrend.
Sport med dyr: fx. Travløb.

Verdens ældste sportsgrene

Hvilke sportsgrene var det så, der lagde grunden for de mere moderne former for sport? Det kan du læse mere om nedenfor.

Bowling

Som allerede nævnt dyrkede man allerede bowling i det gamle Ægypten. Bowling er altså mere end 5000 år gammelt – selvom spillet udfoldede sig en smule anderledes dengang. Kuglerne var lavet af skaller fra korn, som så var betrukket med læder. Der er også fundet bowlingkugler af porcelæn – hvilket må have gjort det til noget af et rabalder, hvis man kom til at gå lidt for ivrigt til værks i forsøget på at vælte keglerne.

Bowlingspillet er bestået helt til i dag. Det blev for alvor udbredt, da store grupper af europæere emigrerede til USA i 18. og 1900-tallet. Amerikanerne var ikke langsomme til at oprette en officiel bowlingbane i Manhattan, New York. I 1895 blev det bestemt, at bowling skal spilles med ti kegler – indtil da havde der været forskellige antal i spil.

Polo

Hvad angår holdsportsgrene er polo den sport, man har spillet i længst tid. De aller første polokampe blev, så vidt man ved, spillet i Iran for mere end 2.500 år siden mellem forskellige stammer. Og her var der virkelig tale om konkurrenceånd. Faktisk brugte man polo til at træne hærene, og hvert hold havde ofte mere end hundrede spillere. Senere blev polo end hofsport for persiske, arabiske og kinesiske herskere.

Men det var først langt senere, at sportsgrenen blev introduceret til den vestlige verden. Her var det englænderne, der stod for at fragte poloen over havet – da to britiske officerer overværede en kamp i Indien, blev de så begejstrede for sporten, at de indførte den i den britiske hær og senere “tog den med” til England.

Fodbold

Verdens nok mest populære sport – nemlig fodbold – var ikke overraskende også en af de sportsgrene, der kom til først, nemlig i Rom ca. 100. f. Kr. Hvordan fodbold herefter blev udbredt til den verdensomspændende sport, den er i dag, hersker der delte meninger om.

Èn teori går på, at det var romerne, som fragtede boldspillet til England, da de besatte landet. En anden overbevisning er, at fodbolden først gjorde sit indtog i England under normannernes erobring i 1066. Under alle omstændigheder blev fodbold en yndet sport i hele Europa op gennem Middelalderen. På det tidspunkt var sporten dog ikke så organiseret, som den er nu. For eksempel var der ofte flere hundrede spillere på hvert hold, og deciderede regler var der ingen af.

Faktisk er der også dokumentation for, at man helt op til år 1308 ikke bare skød til bolden med fødderne, men også brugte hænder. Ordet “fodbold” er derfor sandsynligvis først kommet til mange år efter, de gamle romere opfandt spillet. Og at få gult kort for at røre bolden med hånden, var ikke noget, man benyttede sig af dengang.

I 1500-tallet blev fodbolden for alvor organiseret. Det fandt sted på de engelske privatskoler, hvor fodbold nu blev en klubsport. Kort efter fik også universiteterne i England deres egne fodboldklubber. I 1857 blev den ældste officielle fodboldklub som stadig findes – Sheffield Football Club – grundlagt af cricketspillerne N. Creswick og W. Prest.

Golf

Også gentleman-sporten golf er blandt de aller ældste sportsudøvelser, dog noget yngre end bowling og polo. Det var nemlig i 1300-tallet, at skotterne, gennem handelsrejser, overtog golfspillet fra hollænderne, som havde opfundet det.

I begyndelsen spillede hollænderne golf på deres mange kanaler, som var tilfrossede om vinteren. “Kolve”, som man i Holland kaldte den populære sportsgren, lod sig dog ikke oversætte til skotsk, som i stedet døbte den “goff” – det, der senere skulle blive til “golf”.

I Skotland spillede man ikke “goff” på tilfrosne søer og kanaler, men derimod på græsplæner. De var nemlig godt tyggede ned af græssende får. Og det viste sig at være praktisk, når man skulle skyde kuglen langt ud over stepperne. Først i 1764 blev det fastlagt, at en golfbane skulle have ni huller, og at en runde golf skulle bestå af 18 huller.

Tennis

Tennis er i dag en af de mest elskede fritidsaktiviteter. Og hvem andre end franskmændene kunne have opfundet denne yndefulde sport? “Tenez” var det oprindelige navn for spillet, som til at starte med slet ikke indebar en ketcher! Det blev nemlig spillet med håndfladerne indtil 1500-tallet, hvor man indså, at spillet var for hårdt for håndfladerne i længden.

Men selvom tennis blev opfundet af franskmændene, associeres også denne sportsgren med England. Her overtog man nemlig for alvor spillet, da majoren Walter Wingfield i 1873 lagde fast, hvordan en tennisbane skulle se ud. Det var også briterne, der ændrede navnet fra “tenez” til “tennis”, og Wingfield anses den dag i dag for at være den moderne tennis’ forfader. Tennis’ popularitet har holdt ved, og hvert år siden 1877 har den berømte tennisturnering Wimbledon været afholdt.

Volleyball

Volleyball kommer fra USA. Nærmere bestemt fra Massachusetts, hvor idrætslæreren William Morgan i 1895 fandt på det det styrkekrævende boldspil. Men faktisk var volleyball en “mindre krævende” afart af basketball, som Morgan mente var for hårdt for ældre mennesker.

“Mintonette” kaldte han den aller første version af volleyball. Her gjaldt det om at ramme bolden, mens den befandt sig i luften og få den over på den anden side af nettet – akkurat som man spiller volleyball i dag. Det simple spil er nemlig stadig meget populært – blandt unge såvel som ældre.

Slalom. Ikke overraskende blev slalomløb til i de koldere luftlag, nemlig i Schweiz. Men også her var en brite på spil. Arthur Lunn, en britisk adelsmand, opholdt sig i 1922 i den lille by Mürren i Schweiz. Samme år kom han op med et sæt regler for slalomløbet, og kort efter fandt det første slalomløb nogensinde sted.

E-sport anderkendes som en seriøs sport

De nævnte sportsgrene er dem, man mener, er verdens ældste. Siden da er der kommet et utal af forskellige sportsudøvelser til. En særlig form for sport, som har udviklet sig heftigt de sidste år, er E-sport.

Selvom der inden for E-sport ofte konkurreres i strategi og eventyr-spil, er der også mange af de klassiske sportsgrene, som nu spilles online. Og her vokser E-sport-industrien stødt. Flere og flere sportsklubber har deres egne afdelinger for professionel organisering af virtuelle sportskonkurrencer.

Electronic Sports League er den største af flere ligaer i E-sport og har mere end 1.9 millioner aktive spillere. E-sport bliver i højere og højere grad accepteret som en seriøs sport. I USA, Brasilien, Kina og Frankrig bliver det sågar anerkendt og promoveret af de etablerede sportsforbund.

Hvad enten du er aktiv sportsudøver eller ej, er det vist sikkert, at sport er kommet for at blive. Det kan være en vigtig spiller i national identitet og kultur – og på det personlige og sundhedsmæssige plan har det mange gange været bevist, at sport kan gøre underværker. Desuden vil mange nok være enige i, at der nu ikke er noget som en god konkurrence. Om man så spiller bowling, polo, fodbold eller E-sport.