De Største Danske Sportsstjerner

I 2021 kårede man i anledning af Dansk Idrætsforbunds 125 års jubilæum de 125 største danske sportsnavne nogensinde, og Michael Laudrup blev kåret som den største. Vi har kigget på de største danske sportsstjerner lige nu vurderet på popularitet, succes, pengepung og indflydelse. 

Kriterier for at udpege de største danske sportsstjerner

De største danske sportsstjerner, vi har udvalgt, har vi fundet på baggrund af fire parametre:

IndtjeningEt vigtigt parameter, som man kan måle en sportsstjernes succes på, er selvfølgelig, hvor meget andre er villig til at betale dem. Derfor er et af de parametre, vi i særdeleshed skeler til, når vi skal pege på de største danske sportsstjerner, hvad de tjener.

Disse atleters præstationer placerer dem ikke kun på toppen af dansk sport, men gør dem også til markante skikkelser i sportsvæddemålsverdenen. Platforme som bet365 og Betfair har ofte odds, der afspejler disse topatleters præstationer og potentiale, hvilket giver fans mulighed for at engagere sig i sport på en mere interaktiv måde.

Viktor Axelsen Danish sports star
Viktor Axelsen er en af de 10 største danske sportsstjerner lige nu. Foto: Fauziananta, CC-SA 4.0

Succes: Penge er dog ikke alt. Og eftersom en sport som fodbold bugner med penge, mens andre sportsgrene er mere økonomisk magre, vil man hurtigt kunne skævvride billedet, hvis man udelukkende kiggede på spillerlønninger. Faktisk ville vores liste formentlig komme til at bestå af 80% mandlige fodboldspillere. Og det er hverken en sjov eller retvisende liste. Derfor er et parameter som de pågældende sportsstjerners individuelle succes og evner udi deres respektive sportsgrene også et vigtigt parameter. Viktor Axelsen tjener ikke i nærheden af, hvad en fodboldspiller som eksempelvis Crystal Palaces Joachim Andersen tjener. Men med al respekt for Andersen, så er Axelsen set med danske øjne en større sportsstjerne end ham.

Indflydelse: Vi har også inddraget et parameter som indflydelse. Er en given sportsstjerne en vigtig ambassadør for sin sportsgren og med til at udbrede interessen for den, så tæller det også i rangeringen af dem.

SoMe-popularitet: Og i forlængelse af det med indflydelse har vi også skelet til deres SoMe-reach. Det er enormt vigtigt i dag, hvor brandingen af individer er vigtigere end nogensinde før. Derfor er dette det sidste parameter.

Nikolaj Ehlers

Vi starter i det måske lidt mere ukendte, nemlig NHL. Her tørner 26-årige Nikolaj Ehlers ud for Winnipeg Jets, som han har spillet for siden 2015. Og Ehlers kan i den grad siges at have slået sig fast på det canadiske hold. I de syv sæsoner, venstrewingen hidtil har repræsenteret Jets, har han i fem af dem været i top 5 over spillere med flest points (assists + mål) pr. sæson.

Med sine 183 centimeter er Ehlers en klejn spiller i NHL-regi. Til gengæld er han en lynhurtig spiller, der er kendt for at kunne skøjte røven ud af bukserne og efterlade forsvarerne i støvet. Ehlers er da også værdsat af klubben, der i 2017 gav ham en 7-årig kontrakt til en værdi af cirka 290 millioner kroner eller 41 millioner dask om året.

Pernille Blume

Målt på ren sportslig succes er det ikke, fordi Pernille Blume kan siges at være i toppen blandt danske sportsstjerner lige nu. Med det sagt har svømmeren dog fået gode resultater i 2021 med EM-sølv i 50 meter fri og bronze ved OL i samme disciplin. Disse resultater var i øvrigt med til at sikre hende en nominering som Årets Sportsnavn som én af 15 sportsudøvere.

Blume kommer dog også på listen for hendes opførsel uden for svømmebassinet. Med sin optræden i Vild med Dans opnåede hun stor popularitet blandt befolkningen, og den blev ikke mindre, da hun blev involveret i mobbesagen mellem Lotte Friis og Jeanette Ottesen, hvor Blume tog afstand fra Lotte Friis. Det er karakteristisk for Blume, der har ry for at være åben om sit privatliv, hvilket også har bidraget til hendes popularitet.

Blume har desuden en række ambassadørroller, hvor hun er med til at skabe opmærksomhed om vigtige sager, blandt andet i Diabetesforeningen.

Viktor Axelsen

Og så til en, der i den grad er blandt danmarks største sportsstjerner på baggrund af sin succes, nemlig Årets Sportsnavn 2021, Viktor Axelsen. 2021 blev i den grad en succes sæson for Axelsen, der vandt Thailand Open to gange, Denmark Open Indonesia Open og selvfølgelig frem for alt OL i Japan.

Udover kåringen som Årets Sportsnavn var der også international hæder til Axelsen, der blev kåret til Verdens Bedste Badmintonspiller 2020-2021. Livet som badmintonspiller er ikke et, der kaster guldrandede kontrakter af sig på samme måde, som vi ser det i større internationale sportsgrene. Alligevel går Axelsen næppe sulten i seng.

Alene i præmiepenge vurderes Axelsen at have vundet over syv millioner kroner i karrieren, og siden han har kæmpet sig op som verdensetter, er det især sponsoraterne, der sikrer en god pension til den talentfulde fynbo.

Med lige knap 700.000 følgere på Instagram er Axelsen da også en populær figur i både ind- og udland – også selvom det gav lidt ridser i lakken herhjemme, da han annoncerede sin flytning til Dubai.

Mikkel Hansen Handball
Mikkel Hansen er ikke blot en af de største håndboldstjerner men en af de største danske sportsstjerner generelt. Foto: Wenflou CC-SA 1.0

Mikkel Hansen

Danmarks bedste håndboldspiller nogensinde og – ifølge nogle – den bedste håndboldspiller nogensinde punktum. Mikkel Hansen har vundet alt, der er værd at vinde, og vi kan ikke liste alle hans medaljer og bedrifter, hvis denne artikel skal være kortere end en encyklopædi. Så vi nøjes med et par udvalgte:

Guld- og sølvmedaljevinder ved OL i hhv. 2016 og 2020, hvor han desuden blev topscorer og satte rekord for flest scorede mål både i en enkelt turnering og samlet set i OL’s historie. VM-guldvinder i 2019 og 2021 og VM-sølvmedaljevinder i 2011 og 2013. EM-guldvinder ved EM 2012, sølvmedaljevinder ved EM 2014 og bronzemedaljevinder ved EM 2022.

Mikkel Hansen har derudover opnået at blive kåret til verdens bedste håndboldspiller 3 gange i henholdsvis 2011, 2015 og senest i 2018. Han og franske Nikola Karabatic er de eneste, der har vundet hæderen tre gange.

Fra 2022-sæsonen vendte Hansen efter 10 år i den franske storklub PSG hjem til storsatsende Aalborg, hvor han kan kalde sig ligaens bedst betalte og angiveligt optager svimlende 25% af det i forvejen enorme lønbudget.

Sammen med andre af de største danske sportsstjerner inden for håndbold som Niklas Landin skal Hansen og co. forsøge at hente det første Champions League trofæ nogensinde til et dansk hold.

Lars Eller

Vi skøjter tilbage til den amerikanske NHL. Her har veteranen Lars Eller siden 2009 tørnet ud i den bedste amerikanske ishockeyliga, først for St. Louis Blues og Montréal Canadiens og siden 2016 for hovedstadsklubben Washington Capitals, hvor han og klubben hver eneste sæson siden har nået playoffs.

Eller blev i 2018 den første dansker nogensinde til at vinde det største trofæ i nordamerikansk ishockey, Stanley Cup, og det var tilmed Eller, der scorede det afgørende mål, da Capitals slog Vegas Golden Knights over fem kampe.

Samme sæson forlængede Eller sin kontrakt med klubben for fem år i en kontrakt med en samlet værdi af omkring 120 millioner kroner. Eller har desuden repræsenteret Danmark ved fem forskellige VM-turneringer – i 2008, 2010, 2012, 2016 og 2019. På grund af en skade måtte Eller sidde over ved VM i Riga i 2021.

Eller har også brugt sin indflydelse til at fremme personlige mærkesager. Da Rungsted-målmanden Jon Lee-Olsen stod frem som homoseksuel i 2019, modtog han blandt andre støtte fra Lars Eller.

Eller kunne berette, at han selv havde spillet med en håndfuld homoseksuelle spillere, der ikke havde turdet springe ud. Eller hyldede Lee-Olsens mod og opfordrede andre til at springe ud og i øvrigt tage et opgør med den til tider giftige machokultur, der ifølge Eller hersker i professionel ishockey.

Kasper Schmeichel

Den næsthøjest betalte danske fodboldspiller, Kasper Schmeichel, har opnået legendestatus i Leicester, hvor han sidder på en kontrakt til omkring 1 million kroner om ugen. Med knap 500 kampe for klubben en han den spiller med tredje flest kampe og i Premier Leagues historie, det vil sige fra 1992 og frem, er han med afstand den spiller med flest kampe.

Schmeichel var også en central brik, da den lille klub choksejrede og vandt mesterskabet i 2015/2016. En bedrift, som nogle bookmakere gav pengene 5000 gange igen for, eftersom klubben året forinden var et græsstrå fra at rykke ned. I dag betragtes han som en kulturbærer i klubben, som han har repræsenteret siden 2011, og hvor han også bærer anførerbindet.

Udover at være en fremragende målmand har Kasper Schmeichel også scoret sig en stor stjerne hos mange for sin personlighed. Han har talt åbent og ufiltreret om den korrupte og skandaløse tildeling af VM 2022 til slavestaten Qatar.

Og han har vist, at han både har humor og hovedet med sig, hvilket af og til kan være et særsyn i en fodboldverden, hvor spillere medietrænes, til enhver flig af personlighed er pudset af dem.

Sammen med resten af landsholdet vandt Schmeichel også endnu flere hjerter ovenpå netop EM 2022, hvor de ikke blot på forrygende vis nåede semifinalen, men også viste et enormt sammenhold, der spredte sig ud til hver eneste stue i landet.

Schmeichel har desuden også brugt sin stjernestatus til at kæmpe for hjertesager og er blandt andet ambassadør for Mary Fondens arbejde imod mobning blandt børn.

Christian Eriksen

Vi kan selvfølgelig ikke tale om de største danske sportsstjerner uden at nævne den bedste fodboldspiller i landet, Christian Eriksen.

Hjertestoppet i 2021 så en kort overgang ud til at slukke karrieren en 5-6 år før tid, men som altid kæmpede Christian Eriksen sig tilbage. Den guldrandede kontrakt med Inter, som gav ham over 2 millioner kroner om ugen, blev ganske vist annulleret, da man ikke må spille med en pacemaker i Italien.

Men Eriksen rejste sig igen og skrev en kort kontrakt med danskerklubben Brentford. Her slog han fra dag 1 af fast, at han stadig er blandt de bedste midtbanespillere i verden, og var der nogen tvivl om, at Brentford ville overleve deres første PL-sæson, blev den gjort til skamme, efter Eriksen kom til og sejrene begyndte at vælte ind.

Eriksen har ikke samme karisma eller oratoriske evner som eksempelvis Schmeichel. Men som en hædersmand er han elsket i og uden for landets grænser og er da også med afstand den mest kendte danske spiller.

Der var ingen tvivl om hans popularitet i forvejen, men særligt efter nærdødsoplevelsen i Parken stod det klart, hvor afholdt den fåmælte elegantier er, med den ene rørende gestus efter den anden.

På Instagram følger fire millioner med i Eriksens gøren og laden, og det er altså fire gange så mange som eksempelvis følger Kasper Schmeichels cirka runde million følgere. Og samlet set er der næppe nogen tvivl om, at Eriksen med en ret stor margin er den største sportsstjerne i Danmark.

Pernille Harder

Vi bliver i fodboldverdenen, når vi afrunder vores gennemgang af de største danske sportsstjerner af. Men vi skifter fokus fra herrerne til kvinderne, for den sidste på listen er angrebsstjernen Pernille Harder, der til daglig spiller for Chelsea FC.

Ligesom det var tilfældet med Mikkel Hansen har Pernille Harder så mange trofæer og udmærkelser under sit navn, at vi opgiver at bringe dem alle. Men af de mest nævneværdige har hun en sølvmedalje med Danmark ved EM 2017, hvor hun scorede begge mål i 2-4 nederlaget til Nederlandene i finalen.

Pernille Harder Danish sports star
Pernille Harder er Danmarks bedste kvindelige fodboldspiller og en af de største stjerner i Danmark generelt. Foto: Ailura, CC-S.A 4.0

Hun blev kåret til Europas bedste fodboldspiller i 2018 og 2020 og vandt som den første nogensinde Ballon d’Or for kvinder i 2018. Samme år pegede britiske The Guardian på hende som verdens bedste fodboldspiller. Harder er desuden alle tiders topscorer på det danske kvindelandshold med knap 70 mål hidtil.

Harder skiftede i 2020 fra Wolfsburg, hvor hun vandt the double fire år i træk (!), til Chelsea for omkring 4 millioner kroner, og det menes stadig at være den største handel i kvindefodbold til dato. Som flere andre på listen er Harder også en stjerne uden for banen.

Hun er åbent homoseksuel og har blandt andet på den baggrund talt dunder imod Qatar, der ikke just er kendt for et åbent syn på homoseksualitet. I det hele taget har Harder også brugt sin seksualitet til at støtte op om LGBTQ+ rettigheder, og ligesom eller støttede hun også Jon Lee-Olsen, da han sprang ud.

Derudover har Harder i det hele taget været en fremragende reklamesøjle for kvindefodbold. Det er en sport, som oplever enorm fremgang i disse år, og Harder spiller en vigtig rolle i denne udvikling.

Det var vores liste over de største danske sportsstjerner lige nu. Vi håber, du er blevet både klogere og godt underholdt.

Læs mere om de relaterede emner: