Top 5: Her er landene med flest tilskuere til fodboldkampe

Spansk vindermentalitet, tysk nationalsport og dyre billetpriser i Frankrig – fankultur inden for fodbold kan se ud på flere måder. I de nationer, hvor den elskede sportsgren spiller en helt særlig rolle, sover interessen for fodbold aldrig. Og der findes da også en helt særlig måde at være fan på alt efter, om man kigger mod nord eller syd.

Hvor findes de største stadioner, og hvor mange tilskuere er der egentlig plads til? Hvordan opfører folk fra Frankrig sig i forhold til spanierne, når de går til fodboldkamp? I denne artikel stiller vi skarpt på tilskuerkultur i Tyskland, Italien og de andre lande, hvor fodbold er allermest populært.

Bemærk! På grund af covid-nedlukningerne blev både 19/20, 20/21 og 21/22 sæsonerne påvirket i store dele af årene. Vi har forsøgt at finde så nye tal som muligt, men set bort fra disse to sæsoner, da de naturligvis ikke er repræsentative.

Fodbold tilskuere

Hvilke lande har flest tilskuere til fodboldkampene?

Det kan nok ikke komme bag på mange, at vores nabo mod syd tager prisen for at have det stærkeste tilskuer fremmøde, når deres elskede fodboldhold går på banen.

Den tyske Bundesliga er en af de mest succesfulde i verden, og hvem ved, om det har noget at gøre med den loyale fankultur, der hersker i tysk fodbold. I gennemsnit kunne Bundesligaen i 18/19-sæsonen prale af at have hele 43.467 mennesker samlet på stadion pr. kamp – og sådan har det været de sidste mange år.

Bare fra sæsonen i 2000/2001 og til sæsonen 2010/2011 steg tilskuerantallet fra et gennemsnit på 28.400 til det seneste snit upåvirket af covid på 43.467. Det er en stigning på mere end 150%.

Lige i måsen på Bundesligaen ligger den engelske Premier League, og her kan vi faktisk bruge dugfriske tal fra 21/22-sæsonen, da der ikke har været covid-nedlukninger i den sæson i modsætning til Bundesligaen.

39.340 lyder tilskuersnittet på i Premier League, og 18 af de 20 klubber har mere end 90% af tilskuerpladserne fyldt til hver kamp. Kun Tottenham (88,1%) og Burnley (84,9%) ligger under 90%, hvilket også vidner om Premier League-fansenes enorme loyalitet.

Et lidt større skridt ned til de sydeuropæiske lande

Tredjepladsen indtages af La Liga, hvor de seneste brugbare tal er fra 19/20 sæsonen. Her fandt i gennemsnit 29.232 tilskuere deres plads til hver kamp, og både som i Premier League og Bundesligaen er det det højeste tal registreret i årevis.

Den italienske Serie A er lige i hælene på La Liga, og ligesom den spanske liga findes de seneste tal her fra 19/20-sæsonen. 27.226 tilskuere kunne ligaen i gennemsnit mønstre til hver eneste kamp, så italienerne er altså blot 2000 tilskuere under snittet i Spanien.

Vi runder top 5 af med et lidt større spring ned til den franske Ligue 1, hvor der i 19/20 sæsonen i gennemsnit kom 22.529 tilskuere til hver kamp.

Top 25 over nationer med flest tilskuere

1. Bundesliga 43.467
Premier League 39.340
Liga Santander 29.232
Serie A 27.226
Ligue 1 22.529
Eredivisie (Nederlandene) 19.287
Sky BET Championship 17.856
Tyske 2. Bundesliga 17 815
Premier League (Rusland) 11.733
Ladbrokes Premiership (Skotland) 11.436
Raiffeisen Super League (Schweiz) 11.139
Liga NOS (Portugal) 10.546
Sportoto (Tyrkiet) 10.028
Jupiler Pro League (Belgien) 9.381
LOTTO Ekstraklasa (Polen) 8.708
Liga Pari-Match (Ukraine) 8.605
3F Superligaen 8.379
Allsvenskan 7.844
2. Liga 1|2|3 Liga De Fútbol Profesional (Spanien) 7.359
2 sky BET League 1 7.312
Domino’s Ligue 2 (Frankrig) 7.299
Eliteserien 7.218
Tipico Bundesliga (Østrig) 6.872
Serie B 5.670 I
Ligat Ha’Al (Israel) 5.583

Hvilke klubber har flest tilskuere?

Og hvilke fodboldklubber er det så, der har de mest tro fans? Hvilke spillere kan altid regne med, at tilskuerne sidder klar, når de går på banen? Ikke overraskende finder vi også på denne opgørelse Tyskland stærkt repræsenteret. Som vi kommer nærmere ind på senere i denne artikel, er tysk fodboldkultur en af de stærkeste i verden, hvis ikke den stærkeste. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at klubberne Dortmund, Bayern München, Hamburger SV, Schalke 04 og Stuttgart aldrig spiller for tomme sæder.

Også England og Spanien er repræsenteret med nogle af de bedste fodboldhold i verden – nemlig Barcelona, Real Madrid, Arsenal og Manchester City. Når disse populære og fænomenalt dygtige fodboldspillere viser, hvad de kan, er stadion næsten altid porpfyldt af forventningsfulde fans. For mange er det årets højdepunkter, når deres yndlingshold spiller. Nedenfor kan du se top 10 listen over fodboldklubber med det højeste tilskuergennemsnit pr. kamp.

Fodboldklubber med det højeste tilskuergennemsnit pr. kamp

  1. Dortmund – 80.230 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  2.  Manchester United – 75.218 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  3. FC Barcelona – 74.876 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  4. Bayern München – 73.588 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  5. Real Madrid – 66.875 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  6. Inter Milan – 65.800 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  7.  Arsenal – 59.793 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  8. West Ham – 57.791 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  9. Atletico Madrid – 59.312 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
  10.  VFB Stuttgart – 54.550 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.

I Skandinavien er tallene for, hvor mange tilskuere, der kommer til de mest populære fodboldkampe, noget mere beskedne. Men den svenske klub Hammarby svinger sig da alligevel op på 24.232 tilskuere i gennemsnit pr. kamp, og det er ikke så dårligt for Skandinavien. AIK, som også er et svensk hold, har i gennemsnit 18.970 mennesker som tilskuere pr. kamp. På den nordiske tredjeplads finder vi vores egne FC København, der i gennemsnit kan tiltrække 16.311 tilskuere pr kamp.

Hvor store er stadions i den bedste række?

Selvfølgelig har det også noget at sige om tilskuerantal, hvor store stadionerne i de forskellige lande er. Jo større et stadium, fo flere tilskuere er der selvsagt plads til. I Danmark råder vi faktisk over nogle pænt store stadioner. Men alligevel stemmer stadionernes kapacitet langt fra overens med, hvor mange tilskuere, der i gennemsnit dukker op til de store kampe i Superligaen.

Telia Parken, Brøndby Stadium og Ceres Park er de største stadions i Danmark. Men de kan på ingen måde måle sig med det store udlands enorme stadions og deres ovelegne kapacitet.

De allerstørste stadions findes i England, hvor Premier League og Champions League afholdes. Old Trafford stadionet i Manchester har plads til 74.879 mennesker, hvilket må siges at være en pæn sjat. Tottenham Hotspur Stadium kan huse 62.214 tilskuere og er dermed også en af stadium-sværvægterne i England.

Også Spanien scorer højt på stadiumkapacitet. Også Spanien scorer højt på stadiumkapacitet. I det spanske hold Real Madrids hjemmebane kan der være – hold fast – hele 81.044 mennesker. Det bliver dog toppet af søster-stadionet Camp Nou, hvor Barcelona har til huse. Det kan nemlig rumme 99.354 tilskuere. Det tredjestørste stadium i La Liga er Santiago Bernabéu Stadium, også kaldet “the Bernabéu”, med en kapacitet på 81.044 mennesker.

I Bundesligaen finder vi Signal Iduna Park, som er hjemmebane for klubben Borussia Dortmund. Her kan der være 81.365 mennesker. Stadionets gennemsnit af tilskuere pr. kamp ligger på et solidt 80.000, så her spiller de tyske drenge altså for fulde huse.

Allianz Arena-stadionet i München har en kapacitet på 75.000 – og det passer sig kun godt til et stadium, der er hjemmebane for den populære og dygtige klub Bayern München. I den tyske hovedstad finder man Union Berlin, som kan rumme 22.012 mennesker. Det er selvfølgelig ikke meget i forhold til de enorme stadions, vi har beskrevet ovenfor.

Men da de bedste tyske fodboldhold heller ikke kommer fra Berlin, er der ikke behov for, at hovedstadens stadium er så stort.

Tilskuerkultur i forskellige lande

Hvordan opfører folk sig i Tyskland, når de går til fodboldkamp, og er det anderledes end den stil, franskmændene ligger for dagen? Fankultur er naturligvis lige så forskelligartet som landendes mennesker selv. Selvom fodbold er den mest populære sportsgren i hele verden, er den nationale historie, der knytter sig til spillet, helt forskellig i forskellige lande. Lad os tage et nærmere kig på de fem nationer, hvor fodbold spiller den største rolle – nemlig: Tyskland, England, Spanien, Italien og Frankrig.

Tyskland

Vi har allerede nævnt den elskede, tyskede klub Borussia Dortmund. Men vidste du, at når holdet går på banen, har tilskuerne tradition for at skabe den “gule væg” på tilskuerrækkernes sydside? Her har alle tilskuere gule hjemmebanetrøjer på og viser på den måde deres uforbeholdne støtte til Borussia Dortmund. For at få sæsonkort til at sidde på denne tribune skal man have en fodboldelskende far, der har givet sit kort videre til én – ellers er de umulige at få fat på.

Det siger vist noget om den tyske tilskuerkultur, som nok er den i verden, der er aller mest dedikeret. Fodbold er en ekstremt vigtig landssport for tyskerne. Det tyske fodboldforbund, DFB, råder over sammenlangt 25.000 klubber med mere end 6.8 millioner medlemmer. Dermed er det det største sportsforbund i verden.

En af grundene til, at fodbold er blevet så populært i Tyskland, er uden tvivl, at det ikke er dyrt at gå til fodboldkamp -heller ikke til Bundesliga-kampe. Billetpriserne gør det muligt for enhver tysker at se deres hjemmehold spille, man kan endda finde billetter helt ned til 15 euro, altså sølle 112 kroner stykket. I sammenligning må man betale 53 euro for at se Barcelona imod Real Betis på Camp Nou. Denne demokratiske tilgang til billetpriser har gjort det muligt for fodbolden at blive en samlende faktor for Tyskland, som efter Berlinmurens fald havde særligt brug for at føle sig som én nation.

Bundesligaen er blandt de mest scorende ligaer, og det er måkse også det, der gør tilskuerkulturen omkring den til en af de mest festlige. Her er der fadøl, Currywurst og god stemning til enhver kamp. Og den gode stemning kan ikke andet end at smitte af på fodboldspillerne, som i den grad må føle sig støttet af deres fans.

England

I England er kulturen omkring fodbold straks en helt anden end i Tyskland. Her er det nemlig ikke nær så billigt at gå til kamp på de store stadions. Desuden har de engelske tilskuere ry for at være stive og langt fra så festlige som de tyske fodboldfans.

Selvom hordevis af fodboldturister hvert år valfarter til England, har man længe diskuteret, om disse er virkelige fodboldfans, eller om de kommer på grund af økonomiske interesser i spillet.

Har man spillet penge på en kamp, kan det på den ene side tilføre mere spænding til stemningen på stadion. På den anden side er der en alvor i engelsk tilskuerkultur, som de glade tyskere nok vil finde en tand for tør.

Desuden er billetpriserne ofte meget dyre (helt op til 1000 kroner for en hjemmebanebillet!), hvilket heller ikke hjælper på stemningen. Når det er sagt, kan vi ikke komme uden om, at fodbold også i England er en ekstremt populær og elsket sport – også selvom briterne ikke er lige så udadvendte som tyskerne, når det kommer til at udtrykke deres glæde.

Spanien

Man kan ikke sige spansk fodboldkultur uden at nævne de spanske fodboldklubbers mildest talt usikre øknomi. ”Europas syge mand”, som spansk fodbold kaldes, skylder ekstremt mange penge til investorer – og alligevel bruger de millionbeløb på at hente verdens bedste spillere hjem til deres klubber. Hvordan påvirker det aspekt tilskuerkulturen i Spanien?

Tja, tilskuerne har jo som sådan ikke noget at gøre med de spanske klubbers ønonomi, og de spanske fodboldfans er da også i høj grad ligeglade. Spanien råder over nogle af verdens allerbedste fodboldspillere, og det ved fansene godt. Der er da heller ikke nogen, der som spanierne kan fejre, hvis en sejr er i hus. Enhver, der har befundet sig i Spanien under en stor fodboldsejr, har oplevet, hvordan gaderne på ingen tid fyldes af folk, der ikke går hjem, for nationalsangen er sunget i laser.

Ærkerivalerne Real Madrid og FC Barcelona er med til at holde de spanske tilskuere på tærerne. Men det faktum, at stort set alle Spaniens landshold – både A-landsholdet og ungdomslandsholdene – klarer sig utroligt godt på internationalt niveau, gør, at spanierne er stolte over deres land som fodboldnation. Hvad enten klubberne har penge eller ej.

Italien

I Italien er tilskuerkulturen til fodboldkampe ikke så let at definere som den spanske eller den tyske. Rigtig mange italinere elsker fodbold. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de opfører sig anderledes på et fodboldstadium, end de gør på det lokale pizzeria. Hvor fadbamser og pølser hører sig til i den tyske Bundesliga, er italinerne en kende mere sofistikerede, når de går til fodboldkamp. Dog ligner de deres sydlige naboer, spanierne, i den måde, de fejrer på, når deres hold vinder – og det gør de ofte! Så er det ud på gader og stræder og feste til dagen og natten går på hæld.

I Italien har man heller ikke, som i Tyskland, nogle komplekser over at vise nationalflaget i tide og utide, når yndlignsholdet spiller, eller der er landskamp. Italien er dog også, skal det indvendes, hjemland for en fodboldkultur, der i nogle tilfælde er gået hen og blevet voldelig. Der er blevet rapporteret om hoologanisme i italiensk fankultur flere gange. Heldigvis er det undtagelsen fremfor reglen, at de entutiastiske tilskuere kammer over i voldelig adfærd. Så man kan altiså godt tage til fodboldkamp Italien og føle sig tryg.

Frankrig

I Frankrig elsker man fodbold – eller også kan man slet ikke holde det ud. Korruption og arrogante fodboldspillere har fået mange til at vende sig væk fra spillet. Men selvfølgelig er der en stor og hardcore gruppe af mennesker, der elsker fransk fodbold – ofte mennesker fra den såkaldte arbejderklasse. I Frankrig er fodbold nemlig en folkesport i ordets bogstaveligste forstand. Hvor de mere velhavende mennesker ofte spiller tennis eller golf, er fodbold arbejderklassens sport.

Det er nok på den måde, at frank tilskuerkultur adskiller sig mest fra den engelske, som er mere styret af penge, investorer og folk, der spiller på kampene. Interessen for klubfodbold er af samme grund heller ikke så stor i Frankrig som i England, Italien, Tyskland og Spanien.

Storklubben Paris SG har dog rykket noget ved det billede. Ind er kommet milliarder af kroner i investering og nogle af de største stjerner i verden. Det har både givet Ligue 1 en forøget opmærksomhed i udlandet og trukket flere penge – og tilskuere – til ligaen.

Derfor er Frankrig med på top 5 over de lande, der kan samle aller flest tilskuere til de store fodboldkampe. Og det endda med en ret stor margin ned til nummer seks på listen.

Læs også om de største skandaler i fodbold.

20 december 2019

Sidst opdateret: for 9 måneder siden

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening