Top 5: Her er landene med flest tilskuere til fodboldkampe

 
Spansk vindermentalitet, tysk nationalsport og dyre billetpriser i Frankrig – fankultur inden for fodbold kan se ud på flere måder. EM i fodbold er over os, og det er noget, der kan få fansene ud af starthullerne. Men i de nationer, hvor den elskede sportsgren spiller en helt særlig rolle, sover interessen for fodbold aldrig. Og der findes da også en helt særlig måde at være fan på alt efter, om man kigger mod Nord eller Syd.

Hvor findes de største stadioner, og hvor mange tilskuere er der egentlig plads til? Hvordan opfører folk fra Frankrig sig i forhold til spanierne, når de går til fodboldkamp? I denne artikel stiller vi skarpt på tilskuerkultur i Tyskland, Italien og de andre lande, hvor fodbold er aller mest populært.

Fodbold tilskuere

Hvilke lande har flest tilskuere til fodboldkampene?

Det kan nok ikke komme bag på mange, at vores nabo mod syd tager prisen for at have det stærkeste tilskuerfremmøde, når deres elskede fodboldhold går på banen. Den tyske Bundesliga er den mest succesfulde i verden, og hvem ved, om det har noget at gøre med den loyale fankultur, der hersker i tysk fodbold. I gennemsnit kan Bundesligaen prale af at have hele 42.790 mennesker samlet på stadion pr. kamp – og sådan har det været de sidste mange år. Bare fra sæsonen i 2000/2001 og til sæsonen 2010/2011 steg tilskuerantallet fra et gennemsnit på 28.400 til et snit på 42.700. Det er en stigning på intet mindre end 50 %.

Lige i måsen på Bundesligaen ligger den engelske Premier League. I en rapport af analyseinstituttet CIES Football Observatory blev det sidste år offentliggjort, at Premier League ligger bare 18 procent under Bundesligaen og dermed kommer ind på en suveræn andenplads. På tredjepladsen finder vi Spanien, der med La Liga også har godt fat i de spanske fodboldfans. I gennemsnit kommer 28.771 tilskuere pr. kamp, når de spanske hold i den bedste række spiller. Den italienske Serie A kommer ind på en flot fjerdeplads med 23.899 mennesker pr. kamp. Og som rosinen i top 5-pølseenden finder vi Frankrigs Ligue 1 med 20.119 fans i gennemsnit pr. kamp.

Og hvor befinder Danmark sig så på listen over tilskuere i gennemsnit pr. kamp i den bedste række? De danske landsholdsdrenge er ikke lige så forkælede som tyskerne og spanierne, og vi må helt ned på en ellevteplads for at finde de danske Superliga-drenge. Det er nu slet ikke så skidt endda, når man tænker på, hvor lille et land, Danmark er.

Top-15 over nationer med flest tilskuere i den bedste række:

Tyskland – 42.790
England – 34.088
Spanien – 28.771
Italien – 23.899
Frankrig – 20.119
Holland – 19.319
Rusland – 12.517
Belgien – 11.839
Schweiz – 11.395
Portugal – 10.894
Danmark – 8.410
Østrig – 8.166
Ukraine – 8.132
Sverige – 7.928
Grækenland – 7.664

Hvilke klubber har flest tilskuere?

Og hvilke fodboldklubber er det så, der har de mest tro fans? Hvilke spillere kan altid regne med, at tilskuerne sidder klar, når de går på banen? Ikke overraskende finder vi også på denne opgørelse Tyskland stærkt repræsenteret. Som vi kommer nærmere ind på senere i denne artikel, er tysk fodboldkultur en af de stærkeste i verden, hvis ikke den stærkeste. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at klubberne Dortmund, Bayern München, Hamburger SV, Schalke 04 og Stuttgart aldrig spiller for tomme sæder.

Også England og Spanien er repræsenteret med nogle af de bedste fodboldhold i verden – nemlig Barcelona, Real Madrid, Arsenal og Manchester City. Når disse populære og fænomenalt dygtige fodboldspillere viser, hvad de kan, er stadion næsten altid porpfyldt af forventningsfulde fans. For mange er det årets højdepunkter, når deres yndlingshold spiller. Nedenfor kan du se top 10 listen over fodboldklubber med det højeste tilskuergennemsnit pr. kamp.

Fodboldklubber med det højeste tilskuergennemsnit pr. kamp

1) Dortmund – 80.230 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
2) Manchester United – 75.218 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
3) Barcelona – 74.876 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
4) Bayern München – 73.781 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
5) Real Madrid – 69.822 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
6) Schalke 04 – 61.328 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
7) Arsenal – 59.793 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
8) Hamburger SV – 52.349 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
9) Stuttgart – 52.012 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.
10) Atlanta United – 51.547 tilskuere i gennemsnit pr. kamp.

I Skandinavien er tallene for, hvor mange tilskuere, der kommer til de mest populære fodboldkampe, noget mere beskedne. Men den svenske klub Hammarby svinger sig da alligevel op på 24.232 tilskuere i gennemsnit pr. kamp, og det er ikke så dårligt for Skandinavien. AIK, som også er et svensk hold, har i gennemsnit 18.970 mennesker som tilskuere pr. kamp. På den nordiske tredjeplads finder vi vores egne FC København, der i gennemsnit kan tiltrække 17.260 tilskuere pr kamp.

Hvor store er stadions i den bedste række?

Selvfølgelig har det også noget at sige om tilskuerantal, hvor store stadionerne i de forskellige lande er. Jo større et stadium, fo flere tilskuere er der selvsagt plads til. I Danmark råder vi faktisk over nogle pænt store stadioner. Men alligevel stemmer stadionernes kapacitet langt fra overens med, hvor mange tilskuere, der i gennemsnit dukker op til de store kampe i Superligaen. Telia Parken, Brøndby Stadium og Ceres Park er de største stadions i Danmark. Men de kan på ingen måde måle sig med det store udlands enorme stadions og deres ovelegne kapacitet.

De aller største stadions findes i England, hvor Premier League og Champions League afholdes. Det imponerende Wembley Stadium, hvor Tottenham spiller deres Champions League kampe, er der plads til hele 90.000 tilskuere. Old Trafford stadionet i Manchester har plads til 74.879 mennesker, hvilket også må siges at være en pæn sjat. Tottenham Hotspur Stadium kan huse 62.214 tilskuere og er dermed også en af stadium-sværvægterne i England. Også Spanien scorer højt på stadiumkapacitet. I det spanske hold Real Madrids hjemmestadium kan der være – hold fast – hele 81.044 mennesker. Det bliver dog toppet af søster-stadionet Camp Nou, hvor Barcelona har til huse. Det kan nemlig rumme 99.354 tilskuere. Det tredjestørste stadium i La Liga er Santiago Bernabéu Stadium, også kaldet “the Bernabéu”, med en kapacitet på 81.044 mennesker.

I Bundesligaen finder vi Signal Iduna Park, som er hjemmebane for klubben Borussia Dortmund. Her kan der være 81.365 mennesker. Stadionets gennemsnit af tilskuere pr. kamp ligger på et solidt 80.000, så her spiller de tyske drenge altså for fulde huse. Allianz Arena-stadionet i München har en kapacitet på 75.000 – og det passer sig kun godt til et stadium, der er hjemmebane for den populære og dygtige klub Bayern Munich. I den tyske hovedstad finder man Union Berlin, som kan rumme 22.012 mennesker. Det er selvfølgelig ikke meget i forhold til de enorme stadions, vi har beskrevet ovenfor. Men da de bedste tyske fodboldhold heller ikke kommer fra Berlin, er der ikke behov for, at hovedstadens stadium er så stort.

Tilskuerkultur i forskellige lande

Hvordan opfører folk sig i Tyskland, når de går til fodboldkamp, og er det anderledes end den stil, franskmændene ligger for dagen? Fankultur er naturligvis lige så forskelligartet som landendes mennesker selv. Selvom fodbold er den mest populære sportsgren i hele verden, er den nationale historie, der knytter sig til spillet, helt forskellig i forskellige lande. Lad os tage et nærmere kig på de fem nationer, hvor fodbold spiller den største rolle – nemlig: Tyskland, England, Spanien, Italien og Frankrig.

Tyskland

Vi har allerede nævnt den elskede, tyskede klub Borussia Dortmund. Men vidste du, at når holdet går på banen, har tilskuerne tradition for at skabe den “gule væg” på tilskuerrækkernes sydside? Her har alle tilskuere gule hjemmebanetrøjer på og viser på den måde deres uforbeholdne støtte til Borussia Dortmund. For at få sæsonkort til at sidde på denne tribune skal man have en fodboldelskende far, der har givet sit kort videre til én – ellers er de umulige at få fat på.

Det siger vist noget om den tyske tilskuerkultur, som nok er den i verden, der er aller mest dedikeret. Fodbold er en ekstremt vigtig landssport for tyskerne. Det tyske fodboldforbund, DFB, råder over sammenlangt 25.000 klubber med mere end 6.8 millioner medlemmer. Dermed er det det største sportsforbund i verden.

En af grundene til, at fodbold er blevet så populært i Tyskland, er uden tvivl, at det ikke er dyrt at gå til fodboldkamp -heller ikke til Bundesliga-kampe. Billetpriserne gør det muligt for enhver tysker at se deres hjemmehold spille, man kan endda finde billetter helt ned til 15 euro, altså sølle 112 kroner stykket. I sammenligning må man betale 53 euro for at se Barcelona imod Real Betis på Camp Nou. Denne demokratiske tilgang til billetpriser har gjort det muligt for fodbolden at blive en samlende faktor for Tyskland, som efter Berlinmurens fald havde særligt brug for at føle sig som én nation.

Bundesligaen er blandt de mest scorende ligaer, og det er måkse også det, der gør tilskuerkulturen omkring den til en af de mest festlige. Her er der fadøl, Currywurst og god stemning til enhver kamp. Og den gode stemning kan ikke andet end at smitte af på fodboldspillerne, som i den grad må føle sig støttet af deres fans.

England

I England er kulturen omkring fodbold straks en helt anden end i Tyskland. Her er det nemlig ikke nær så biligt at gå til kamp på de store stadions. Desuden har de engelske tilskuere ry for at være stive og langt fra så festlige som de tyske fodboldfans. Selvom hordevis af fodboldturister hvert år valfarter til England, har man længe diskuteret, om disse er virkelige fodboldfans, eller om de kommer på grund af økonomiske interesser i spillet.

Har man spillet penge på en kamp, kan det på den ene side tilføre mere spænding til stemningen på stadium. På den anden side er der en alvor i engelsk tilskuerkultur, som de glade tyskere nok vil finde en tand for tør. Desuden er billetpriserne ofte meget dyre (helt op til 1000 krone for en hjemmebanebillet!), hvilket heller ikke hjælper på stemningen. Når det er sagt, kan vi ikke komme uden om, at fodbold også i England er en ekstremt populær og elsket sport – også selvom briterne ikke er lige så udadvendte som tyskerne, når det kommer til at udtrykke deres glæde.

Spanien

Man kan ikke sige spansk fodboldkultur uden at nævne de spanske fodboldklubbers mildest talt usikre øknomi. ”Europas syge mand”, som spansk fodbold kaldes, skylder ekstremt mange penge til investorer og i gæld – og alligevel bruger de millionbeløb på at hente verdens bedste spillere hjem til deres klubber. Hvordan påvirker det aspekt tilskuerkulturen i Spanien?

Tja, tilskuerne har jo som sådan ikke noget at gøre med de spanske klubbers ønonomi, og de spanske fodboldfans er da også i høj grad ligeglade. Spanien råder over nogle af verdens aller bedste fodboldspillere, og det ved fansene godt. Der er da heller ikke nogen, der som spanierne kan fejre, hvis en sejr er i hus. Enhver, der har befundet sig i Spanien under en stor fodboldsejr, har oplevet, hvordan gaderne på ingen tid fyldes af folk, der ikke går hjem, for nationalsangen er sunget i laser.

Ærkerivalerne Real Madrid og FC Barcelona er med til at holde de spanske tilskuere på tærerne. Men det faktum, at stort set alle Spaniens landshold – både A-landsholdet og ungdomslandsholdene – klarer sig utroligt godt på internationalt niveau, gør, at spanierne er stolte over deres land som fodboldnation. Hvad enten klubberne har penge eller ej.

Italien

I Italien er tilskuerkulturen til fodboldkampe ikke så let at definere som den spanske eller den tyske. Rigtig mange italinere elsker fodbold. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de opfører sig anderledes på et fodboldstadium, end de gør på det lokale pizzeria. Hvor fadbamser og pølser hører sig til i den tyske Bundesliga, er italinerne en kende mere sofistikerede, når de går til fodboldkamp. Dog ligner de deres sydlige naboer, spanierne, i den måde, de fejrer på, når deres hold vinder – og det gør de ofte! Så er det ud på gader og stræder og feste til dagen og natten går på hæld.

I Italien har man heller ikke, som i Tyskland, nogle komplekser over at vise nationalflaget i tide og utide, når yndlignsholdet spiller, eller der er landskamp. Italien er dog også, skal det indvendes, hjemland for en fodboldkultur, der i nogle tilfælde er gået hen og blevet voldelig. Der er blevet rapporteret om hoologanisme i italiensk fankultur flere gange. Heldigvis er det undtagelsen fremfor reglen, at de entutiastiske tilskuere kammer over i voldelig adfærd. Så man kan altiså godt tage til fodboldkamp Italien og føle sig tryg.

Frankrig

I Frankrig elsker man fodbold – eller også kan man slet ikke holde det ud. Korruption og arrogante fodboldspillere har fået mange til at vende sig væk fra spillet. Men selvfølgelig er der en stor og hardcore gruppe af mennesker, der elsker fransk fodbold – ofte mennesker fra den såkaldte arbejderklasse. I Frankrig er fodbold nemlig en folkesport i ordets bogstaveligste forstand. Hvor de mere velhavende mennesker ofte spiller tennis eller golf, er fodbold arbejderklassens sport.

Det er nok på den måde, at frank tilskuerkultur adskiller sig mest fra den engelske, som er mere styret af penge, investorer og folk, der spiller på kampene. Interessen for klubfodbold er af samme grund heller ikke så stor i Frankrig som i England, Italien, Tyskland og Spanien. Mange spillere på det franske landshold har derimod arbejderklassebaggrund, og har derfor traditionelt haft mange fans fra denne del af samfundet. I dag klarer det franske hold sig langt fra så godt, som det gjorde i 80erne og 90erne, og interessen for fordbold er dalet i de seneste år.

Alligevel er Frankrig med på top 5 over de lande, der kan samle aller flest tilskuere til de store fodboldkampe. Det bliver spædende at se, om listen er den samme efter dette års EM i fodbold!

20 December 2019

Sidst opdateret: for 2 years siden